Powered By Blogger

вівторок, 5 травня 2015 р.

"- Кажу вам так! Проходите далі!"

  Я - сонна тютя. При чому, така знесилена і тормозяча (то не для сопель, а для розуміння того, як зараз виглядаю і почуваюсь). На циферблаті о пів на другу ночі. В такий "ранній" час рідко почуваюсь таким втомленим, як сьогодні. Та перш, ніж я наповню легені десятьма міліграмами смоли та, майже, міліграмом нікотину і вмощусь, відкинувши всі бажання до ранку, хочу розказати про книжку, яку дочитав сьогодні. 
  Добрячих п'ять місяців читав "Тріумфальну арку" Е.М. Ремарка. Я не розумово відсталий, не подумайте, тому читав паралельно ще багато іншого, але чомусь зміст цього шедевру давався не легко і потребував особливого осмислення. 
http://library.kherson.ua/new%20books/nb.htm
 Саме цей роман німецького письменника розривають на цитати, висмоктуючи і вбачаючи підтекст в кожнісінькому словосполученні (дехто, навіть не читаючи). Мабуть, так правильно. І собі колись хотілось зробити подібне. Проте, не зміг зіпсувати ні аркушика паперу своїм підлим, загостреним аби-як з двох боків, олівцем, а все тільки тому, що читав з телефону. Може, тому так довго.
  Змісту не переповідатиму, бо хтось ще читатиме, але скажу, що протягом читання і після нього страшенно хочу спробувати того славнозвісного "кальвадосу", що вживали герої, мов особливий нектар. Виникло відчуття, що кращого пійла не існувало й не існуватиме в цілому білому світі ніколи. Паралельно з цим, що Ремарку платили за рекламну згадку цього напою хоч раз в десять сторінок, або ж він дуже полюбляв його. Бо в роті оскома.
  Дуже сподобався сюжет і характери героїв - життєво! Куди там голівудським стрічкам. Саме ця дивовижна справжність змушує повертатись до "...арки". 
  Єдиним мінусом для мене є те, що події та описи надто розтягнуті. Після кожних двох-трьох годин читання мусив переключатись на щось інше, бо не бачив розвитку подій. Але повертався. Через справжність.

Тепер для мене це одна із книг, які варто перечитувати через кожен десяток років. Кожен раз розуміючи по-іншому, виявляючи різні емоції, інші думки. Тому ставлю "плюсік".

P/S: Став частіше помічати і милуватись арками.

Немає коментарів:

Дописати коментар